Fryst trål-
og lineråstoff av torsk ble etter tining og filetering lettsaltet der laken var
tilsatt 0, 1 eller 2 % fosfat (Carnal 2110). Resultatene viste at lineråstoff
gav lysere fileter med mindre blod enn trålråstoffet. Tinetapet ble ikke
nevneverdig påvirket av fosfatbehandlingen; alle gruppene tapte mellom 10,0 og
11,6 % vekt under tining. Fargemålingene viste små forskjeller mellom gruppene,
men en trend var at fosfatbehandling så ut til å redusere utviklingen av
gulfarge. Sensorisk ble det ikke funnet store forskjeller i kvalitet. Ved
sammenligningen av gruppene var det en tendens til at fosfatet reduserte
omfanget av røde buker, men dette kan også ha sin årsak i varierende
råstoffkvalitet. pH ble ikke påvirket av fosfatet. Behandling med 2 % fosfat
gav økt utbytte for lettsaltet filet både fra trålråstoff (4,2 %) og
lineråstoff (6,3 %).