Uttesting av CAS frysing på kråkebollerogn

Uttesting av CAS frysing på kråkebollerogn

Kråkebollerogn er et ettertraktet og eksklusivt produkt som er et av de best betalte sjømatproduktene. Bedriften Scan Aqua i Hammerfest er den første norske produsenten av oppfôrede kråkeboller. Kråkebollerogna er et svært skjørt produkt som er sårbar for håndtering, transport og tradisjonell frysing. Det er derfor en utfordring å levere kvalitetsprodukter til markedet.
 
Et japansk firma har utviklet en frysemetode som bevarer kvalitet i fiskeprodukter like bra som om de var ferske. Fryseteknologien kalles CAS (Cell Alive System). Ved hjelp av lave temperaturer og magnetisme bevares cellene i produktene intakt gjennom frysing og tining. Dette gir det opptinte produktet tilnærmet like god kvalitet som et ferskt produkt. I Norge har MMC Kulde rettighetene til denne teknologien.
 
I utviklingsprosjektet skal Scan Aqua, MMC Kulde og Møreforsking teste ut CAS fryseteknologi for kråkebollerogn. En skal undersøke om teknologien kan optimalisere kvaliteten og forenkle transporten til markedet. Det er innledet et samarbeid med kokkefirmaet Flavours som sammen med utvalgte profilerte kokker skal bedømme rognas kvalitet.
 
 Utviklingsprosjektet er finansiert av regionale forskningsmidler gjennom VRI i Møre og Romsdal og Finnmark. 

Fakta om prosjektet:

Prosjekt nr:

54561
|

Prosjektansvarlig:

Margareth Kjerstad
|

Tidsperiode:

-

Tittel:

Uttesting av CAS frysing på kråkebollerogn

Oppdragsgiver:

VRI – Møre og Romsdal og Finmark

Samarbeidspartnere:

MMC Kulde og Scan Aqua

Prosjektdeltakere:

Wenche Emblem Larssen