
Effekt av fosfat i saltfiskproduksjon ved bruk av ulike typer råstoff
Effekt av fosfat i saltfiskproduksjon ved bruk av ulike typer råstoff
Forfatter(e):
Ingebrigt Bjørkevoll, Trygg Barnung, Kristine Kvangarsnes, Turid Standal Fylling, Sjurdur Joensen, Bjørn Gundersen, Ulf Erikson, Morten BondøUtgiver:
Møreforsking MarinOppdragsgiver:
Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF)Rapportnr:
MA 13-08Publikasjonstype:
Rapport|
Sidetall:
62Nøkkelord:
Saltfisk, Kvalitet, Saltemetoder, Tilsetningsstoff, Fosfat, TorskTo
salteforsøk ble gjort med tilsetning av ulike konsentrasjoner av fosfatet
Carnal 2110 (0, 2, eller 4 %). I det første, med fryst trålråstoff, ble
direktesløyd torsk sammenlignet med godt utblødd fisk, i det andre ble
fersk garn- og linefanget torsk sammenlignet. Fosfatbehandling forbedret
saltfiskfarge noe for fryst trålråstoff, og effekten var tydeligere for bløgget
enn for direktesløyd. Fosfatet forbedret saltfiskfarge kun i liten grad for
fersk line- og for fersk garnfangst, der saltfisk fra garnfangst ble vurdert som mørkere og gulere enn
saltfisk fra line. Utbytteøkningen var på 8-9 % for bløgget fryst trålråstoff
(77-83 % utbytte) og 8-11 % for direktesløyd fryst råstoff (78-87 % utbytte)
ved bruk av fosfat. Utbytteøkning fra 70 til 72 % ble registrert ved behandling
av ferskt lineråstoff med 4 % fosfat og fra 71 til 72,5 % ved behandling av
ferskt garnråstoff med 4 % fosfat. Restfosfat i saltfisk lå på 0,21-0,26 g P2O5/100g
for line og 0,30-0,41 g P2O5/100g for garn for alle
grupper (0, 2 og 4 % fosfat). Restfosfat i fryste grupper økte fra 0,26 for
saltfisk kontroll til 0,38-0,42 g P2O5/100g i
fosfatbehandlet saltfisk for bløggede grupper og 0,34-0,49 g P2O5/100g
for tilsvarende direktesløyde grupper. Jevnført
med tidligere forsøk ser det ut til at saltfisk fra ferskt råstoff gir lavere
utbytteøkning enn saltfisk fra fryst råstoff ved bruk av fosfat. Både saltfisk
produsert fra ferskt og fryst råstoff var i svært liten grad oksidert for alle
grupper. Fosfatet som ble tilsatt var di- og trifosfat mens restmengdene som
ble målt i saltfisken fra ferskt råstoff forelå kun som monofosfat.