Nyheter

Ett skritt nærmere lokal, bærekraftig taredyrking til fiskefor

Ett skritt nærmere lokal, bærekraftig taredyrking til fiskefor
Tare kan bli en viktig kilde til protein i fremtiden. Norge har store forekomster og gunstige dyrkningsforhold som vi bør bli flinkere til å utnytte. Målet er en bærekraftig og verdiskapende norsk akvakulturnæring som kan bidra positivt til klimaet. Da må vi også undersøke miljøpåvirkningen av proteinproduksjon fra tare dyrket i Norge. Det har vi gjort sammen med NIBIO.
Sammen med NIBIO har vi analysert flere
mulige fremtidige scenarier for proteinproduksjon fra tare i Norge. Vi har evaluert
tekniske og biologiske faktorer for produksjonen og sammenlignet miljøeffekter
for tare-protein dyrkert i Norge mot importert brasiliansk soya-protein.
Energikilde, tørrstoffinnhold og proteininnhold i taren er nøkkel til en
bærekraftig produksjon.
Forskningen er del av det internasjonale
forskningsprosjektet PROMAC – Energieffektiv prosessering av makroalger i blå-grønne verdikjeder), som vil undersøke mulighetene for å gjøre
taredyrking til en bærekraftig og klimapositiv næring i Norge.
Les vår vitenskapelige artikkel om funnene her. (engelsk tekst)