Nyheter

Det skjer spennende ting hver uke i Møreforsking og vi har gjort det enklere ved at du kan søke/sortere etter årstall, kategori eller ord knyttet til saker du er interessert i.

Mar-Eco utstillingen "Dypere enn lyset"

utst_plakat_400px.jpg

Mar-Eco utstillingen "Dypere enn lyset"

"Dypere enn lyset" er en internasjonal vandreutstilling som tar for seg Mar-Eco prosjektet. Utstillingen er på Atlanterhavsparken i Ålesund og skal stå her fram til utgangen av desember.

 
 
"Dypere enn lyset" tar for seg Mar-Eco prosjektet, og formidler opplevelse, kunnskap og forskningsresultat fra dyphavet.
 
Mar-Eco prosjektet hadde som mål å kartlegge det biologiske mangfoldet på den Midt-Atlantiske ryggen mellom Island og Azorene. Flere forskningsfartøy har deltatt i fra 2003 til 2005 og 2007 til 2010, og Norge bidro med en to måneders ekspedisjon i 2004 med forskningsbåten FF G.O. Sars og linebåten MS Loran fra Godøya. Nærmere 1000 ulike arter har blitt registrert, derav 35 arter er nye. Havforskningsinstituttet har hatt hovedansvaret for Norge sitt bidrag og Møreforsking hadde ansvaret for gjennomføringen med MS Loran. Rundt 120 forskere og studenter fra 16 land har deltatt eller deltar i prosjektet som begynte i 2001 og avsluttes i 2010. Mar-Eco er et av flere prosjekter under det globale forskningsprogrammet Census of Marine Life (CoML).
 
Utstillingen er en vandreutstilling og har vært i en rekke land. Samlet består ustillingen av 8 større seksjoner med kunstbilder og fotografier i storformat, et utvalg historiske tegninger, en modell av Atlanterhavsryggen, informasjonsenheter og ikke minst organismer hentet opp fra dypet.
 
Ørnulf Opdahl var med G.O. Sars for å fange toktet og artene til lerretet med sin egenartede stil. Han stiller nå ut sine bilder fra toktet på Atlanterhavsparken i forbindelse med utstillingen.
 
Vi i Møreforsking har også beskjedent "supplert" utstillingen med de opplevelser og resultat vi fanget opp på toktet med MS Loran. Vi tok en rekke bilder og video på toktet som nå er presentert med hjelp av Medie avdelingen på Høyskolen i Volda. "Loranfisken" skal også stilles ut. Resultatene fra toktet finnes i denne rapporten.
 
Link til :
        Mar-Eco prosjektet
 
Ønsker du ytterligere informasjon, ta kontakt med Jan Erik Dyb på 70161102 eller janerik(a)mfaa.no